Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Вівторок, 19 березня 2024 10:07

Протокол Засідання Ради ВПО при Кремінській МВА 14.03.2024 (онлайн)

ПРОТОКОЛ
Засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб
при Кремінській міській військовій адміністрації
(в режимі онлайн із використанням Zoom)

14.03.2024                                                  м. Рівне, Кремінська МВА

Присутні 15 членів Ради:

 

Андрійчук В.В          - внутрішньо переміщена особа, генеральний директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Кремінської міської ради»;

Борщук Ю.Г. - внутрішньо переміщена особа, начальник відділу економіки, торгівлі та регуляторної політики Кремінської МВА;

Гнелицька І.П.          - внутрішньо переміщена особа, начальник відділу соціального захисту населення Кремінської МВА;

Горбатенко М.Я.      - внутрішньо переміщена особа, голова Молодіжної Ради;

Дзивульський Г.А.   - внутрішньо переміщена особа, начальник управління житлово-комунального господарства та інфраструктури Кремінської МВА;

Крестененко Є.В.     - внутрішньо переміщена особа, фізична особа-підприємець;

Кременчуцький А.М.          - внутрішньо переміщена особа, начальник КУ «КМЦКРОІ «Добро»;

Кузьменко О.В.        - внутрішньо переміщена особа, начальник управління освіти, культури, молоді та спорту;

Логвиненко Т.Г.       - внутрішньо переміщена особа, голова ГО «Соціальний добробут та фінансова грамотність населення»;

Мельник С.А.           - внутрішньо переміщена особа, начальник служби у справах дітей Кремінської МВА;

Скиданенко О.В.      - внутрішньо переміщена особа, член ГО «Коло єдності»;

Сімонов А.Л. - внутрішньо переміщена особа, керівник ГО «Кремінська бізнес-асоціація»;

Ступакова О.Л.         - внутрішньо переміщена особа;

Терентьєва К.А.        - внутрішньо переміщена особа, соціальний робітник КУ «КМЦКРОІ «Добро»;

Шахов О.М.  - внутрішньо переміщена особа, директор ТОВ ВФ «Кремінна-пром».

 

Відсутні – 4 особи членів Ради (Кульбач Л.А., Іщенко Ю.В., Вощаний К.М., Макогон Н.М.)

 

Присутні запрошені:

Перепелиця Л.С. – директор Кремінського районного центру зайнятості.

 

Порядок денний:

  1. Пропозиції від служби зайнятості внутрішньо переміщеним особам.

Перепелиця Л.С.

  1. Гранти для ВПО.

Сімонов А.Л.

  1. Щодо подовження виплати допомоги на проживання ВПО.

Гнелицька І.П.

  1. Затвердження Плану роботи Ради з питань ВПО на ІІ кв. 2024 р.

Борщук Ю.Г.

  1. Інше.

 

  1. По першому питанню доповіла Перепелиця Л.С. з інформацією центру зайнятості, що наразі центр зайнятості працює дистанційно. Проводимо реєстрацію через подання документів в застосунку Дія та безпосередньо на електронну пошту. Ми маємо єдину базу вакансій по Україні і таким чином пропонуємо їх клієнтам.

Безробітні мають право на допомогу по безробіттю, а саме мінімальна допомога складає 1500 грн. на місяць, максимальна – 7100 грн. На період дії військового стану загальний термін її отримання складає 3 місяці. А особам передпенсійного віку – 360 днів.

Актуальною залишається послуга з професійного навчання. Воно проводиться дистанційно і очно за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Це такі напрямки, як ділове українське мовлення, психологічна допомога у подоланні стресових станів, комп’ютеризований бухгалтерський облік, швачка та інші.

Видаємо ваучери для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці. Ваучери можуть отримати визначені порядком категорії. Це ВПО за відсутності підходящої роботи, особи віком 45+, особи з інвалідністю та деякі інші. Можна пройти перепідготовку за робітничою професією, отримати ступінь магістра, підвищити кваліфікацію або спеціалізацію. Вартість ваучера не може перевищувати 10 кратний розмір прожиткового мінімуму. Переліком визначено напрями навчання. Це такі спеціальності та професії як психологія, маркетинг, соціальна робота, фармація, медсестринство, водій автотранспортних засобів, кухар, кравець.

Працює платформа «Моя професія – консультаційна мережа». На ній можна вибрати професію, напрямок професійного навчання, отримати оцінку власних здібностей, отримати поради саморозвитку, пройти тестування.

Діють програми для роботодавців:

Це компенсація витрат для роботодавців на заробітну плату при працевлаштуванні ВПО (Постанова 331);

Компенсація витрат роботодавців при працевлаштуванні ВПО з числа безробітних (Постанова 696);

Компенсації відповідно до Постанови 124: 50% витрат на оплату праці, компенсація єдиного внеску, компенсація 50% мінімальної заробітної плати;

Компенсації відповідно до Постанови 338: компенсація 100% єдиного внеску, компенсація 50% єдиного внеску.

На кожну зазначену компенсаційну виплату є свої вимоги.

Борщук Ю.Г. повідомила присутніх, що створено новий розділ "Робота для ВПО", який також постійно наповнюється актуальною інформацією щодо можливостей перенавчання та працевлаштування осіб з числа ВПО.

 

  1. По другому питанню доповів Сімонов А.Л. – який довів до відома присутніх інформацію про діючі гранти для ВПО, що вже є підприємцями чи мають намір розпочати власну справу.

З більш детальними умовами діючих грантів можна ознайомитись на сайті «Клубу ділових людей» в розділі Проекти: https://bc-club.org.ua/bc-club/proekty-klubu.html.

Також інформація про грантові програми, проекти щомісяця оновлюється на сайті МВА в розділі "Підприємництво" (https://www.kremrada.gov.ua/index.php/pidpryyemnytstvo).

 

  1. По третьому питанню заслухано Гнилицьку І.П., яка повідомила, що 26 січня 2024 року Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 94 «Деякі питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб» та з 1 березня 2024 року виплати автоматично продовжились лише для найбільш вразливих категорій ВПО, а саме:

- для пенсіонерів, пенсія яких станом на 01.01.2024 не перевищує 9 444 грн.;

- для осіб з інвалідністю I та II групи, дітей з інвалідністю до 18 років, тяжкохворих дітей;

- для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа до 23 років, а також для батьків-вихователів та прийомних батьків.

ЗА НОВОЮ ЗАЯВОЮ виплати продовжуються для таких ВПО:

- малолітнім дітям без супроводу законного представника;

- вагітним жінкам після 30 тижнів вагітності;

- особам, які втратили працездатність, але не мають права на пенсію і якщо середньо місячний сукупний дохід на кожного члена сім’ї не більше 9444 грн.

На підставі подання заяви допомога продовжуватиметься:

- для сімей з дітьми до 14 років, де в складі сім’ї є непрацююча особа, яка доглядає за дитиною, або в сім’ї є троє і більше дітей до 18 років, та які проживають у зоні бойових дій а або у зоні можливих бойових дій , або які проживають на умовно безпечних територіях, проте у школах і садочках відсутні місця для навчання офлайн та можливість влаштувати дітей, у навчально виховні заклади приймаючої громади;

- для сімей, у яких є працездатні особи, які працевлаштувалися зареєструвалися як ФОП та розпочали відповідну діяльність, та ускладі сім’ї є діти до 14 років, отримали допомогу на здобуття економічної самостійності, мікрогрант або ваучер на навчання, у яких непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалася у центрі зайнятості як безробітна та в пошуках роботи, але не працевлаштувалась та є діти, які навчаються у вузах чи в школі;

- для сімей, в яких один з членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, особою, яка досягла 80-річного віку, за дитиною, хворою на тяжкі захворювання.

Також згідно із Постановою № 94, внутрішньо переміщені особи, які отримували допомогу та відмовилися від неї, або яких було знято з обліку як внутрішньо переміщених осіб через те, що такі особи повернулись до покинутого місця проживання, але знову були змушені з нього виїхати, та яких повторно взято на облік як внутрішньо переміщених осіб, також зможуть знову звернутись за призначенням допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

 

  1. По четвертому питанню доповіла Борщук Ю.Г., яка довела до відома присутніх основні напрямки Плану діяльності Ради з питань ВПО при Кремінській МВА на ІІ кв. 2024 р., з яким попередньо було ознайомлено усіх членів Ради ВПО. Пропонується затвердити Плану діяльності Ради з питань ВПО при Кремінській МВА на ІІ кв. 2024 р. у запропонованій редакції.

Голосували: «За» - одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

  1. Затвердити План діяльності Ради з питань ВПО при Кремінській МВА на ІІ кв. 2024 р.
  2. Взяти до відома інформації доповідачів.
  3. Продовжити надання консультаційної підтримки ВПО Кремінської громади з нагальних питань.

 

Голова ради з питань ВПО при Кремінській МВА                                                   А.Л. Сімонов

 

Протокол вела Ю. Борщук

Read 46 times
Kremins'ka TG