Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

П'ятниця, 03 травня 2024 14:47

Громади обговорили результати аналітичного дослідження щодо публічних закупівель в Луганській області у 2023 році

Для більш активного залучення наукового потенціалу області до підвищення рівня ефективності органів місцевої влади, 3 травня відбулась онлайн-нарада за результатами дослідження результативності закупівельної активності громад Луганщини через платформу «Prozorro» у 2023 році.

Його підготував та представив колектив державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України».

Доктор економічних наук Інна Заблодська привітала учасників заходу та розповіла про місію науково-дослідницької установи, яка полягає, за її словами, у забезпеченні органів влади об’єктивною науково-статистичною інформацією. Завданням місцевих військових адміністрацій, у свою чергу, є коректне та своєчасне використання отриманих рекомендацій в практичній площині.

Оксана Ромахова, кандидат економічних наук, пояснила учасникам засади механізмів та інструментарію підготовки дослідження, моніторингові ресурси, прокоментувала головні тези представленого дослідження.

Так, згідно з результатами, структура оголошених громадами публічних торгів за класом лота складала: офісне устаткування та приладдя різне - 28,8%, послуги, пов’язані з програмним забезпеченням, - 25,7%, комп’ютерне обладнання - 21,5%.

Переважна більшість лотів громад області мала діапазон очікуваної вартості до 50,0 тис. грн. (82,05%), лише 7,08% оголошених лотів мають діапазон очікуваної вартості вищій за 100,0 тис. грн.

Науковиця закцентувала увагу на рекомендаціях задля забезпечення більш високого рівня прозорості діяльності та підзвітності органів влади.

Для спрощення процедур закупівель та збільшення рівня транспарентності місцевим громадам рекомендовано сформувати реєстр підприємств та установ, засновником яких є територіальна громада, та оприлюднити на офіційному сайті громади.

Також доцільною та обґрунтованою є організація розрахунків та налагодження постійного внутрішнього моніторингу за зміною первинних коефіцієнтів результативності закупівельної активності громади з урахування розробленого методичного підходу.

Однією з ключових характеристик ефективної діяльності у цій сфері залишається організація постійного навчання персоналу, до посадових обов’язків якого відноситься робота з тендерною документацію та платформою Prozorro.

У заході взяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації у сфері економіки, запобігання корупції та масових комунікацій, представники військових адміністрацій територіальних громад області, науковці, громадськість.

Read 25 times
Kremins'ka TG