Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Вівторок, 25 вересня 2018 10:00

Як зареєструвати професійну спілку

Професійна спілка (далі-профспілка) створюється з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Профспілки на підприємствах, в установах, організаціях та їх структурних підрозділах представляють інтереси своїх членів і захищають їх трудові, соціально-економічні права та інтереси. Свої повноваження профспілкові організації здійснюють через утворені відповідно до статуту (положення) виборні органи.

Рішення про створення профспілки приймається на з'їздах, установчих зборах, установчих конференціях тощо, там же приймається статут профспілки.

Для створення та державної реєстрації необхідно затвердити Статут профспілки.

Статут профспілки повинен містити відомості про:

  1. Статус та повну назву профспілки, її скорочену назву (за наявності), місцезнаходження її виборних органів (юридичну адресу).
  2. Мету та завдання профспілки.
  3. Умови і порядок прийняття в члени профспілки та вибуття з неї.
  4. Права, обов'язки членів профспілки, умови, порядок та підстави виключення з членів профспілки.
  5. Територіальну, галузеву або фахову сферу діяльності.
  6. Організаційну структуру профспілки, повноваження її організацій, виборних органів, порядок формування їх складу.
  7. Умови, терміни, порядок скликання з'їздів, конференцій чи загальних зборів членів профспілки та порядок прийняття ними рішень.
  8. Порядок і терміни звітності виборних органів профспілки перед членами профспілки, порядок здійснення контролю за діяльністю           виборних органів профспілки.
  9. Джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання.
  10. Порядок здійснення господарської діяльності, необхідної для виконання статутних завдань профспілки.
  11. Порядок внесення змін до статуту профспілки.
  12. Умови та порядок припинення діяльності профспілки і вирішення майнових питань.

У статуті профспілки можуть бути передбачені й інші положення, що стосуються особливостей створення та функціонування певної профспілки, якщо це не суперечить закону.

Засновниками профспілки можуть бути громадяни України. Іноземні громадяни та особи без громадянства не можуть створювати профспілки, але можуть вступати до профспілок, якщо це передбачено їх статутами.

Документи, що подаються для державної реєстрації створення профспілки:

  1. Заява про державну реєстрацію створення юридичної особи форми 1, яка затверджена наказом Міністерства юстиції України від 18 листопада 2016 року № 3268/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18 листопада 2016 року за № 1500/29630 ( зі змінами).
  2. Заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, та/або заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій за формами, затвердженими відповідно до законодавства, - за бажанням заявника.
  3. Документ, що підтверджує створення профспілки - протокол з'їзду, установчих зборів, установчої конференції тощо. 

Протокол установчих зборів підписується головуючим та секретарем установчих зборів. Невід’ємною частиною протоколу установчих зборів є список осіб, які брали участь в установчих зборах.

  1. Статут профспілки (прошитий, пронумерований та підписаний засновниками профспілки).
  2. Відомості про керівні органи профспілки (ПІБ, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку).
  3. Відомості про особу (осіб), яка має право представляти профспілку для здійснення реєстраційних дій (ПІБ, дата народження, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку).

Документи для державної реєстрації створення профспілки можна подати до Головного територіального управління юстиції у Луганській області, Центрів надання адміністративних послуг, Місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Документи можна подати особисто або надіслати поштою.    

Строк розгляду документів, поданих для державної реєстрації створення профспілки становить 15 робочих днів з дати подання документів для державної реєстрації.

Адміністративний збір за державну реєстрацію створення профспілки не справляється.

Зразки документів, що подаються для державної реєстрації створення профспілки можна переглянути на сайті Головного територіального управління юстиції у Луганській області (http://lugjust.gov.ua).

Контактний номер телефону Головного територіального управління юстиції у Луганській області з питань реєстрації громадських формувань: (06452) 42216, (095) 3624202.

Також, можна отримати консультацію за допомогою он-лайн чату з питань державної реєстрації громадських формувань за посиланням: https://lugjust.gov.ua/gf-chat/.

 

Головне територіальне управління юстиції у Луганській області

Read 1214 times

Main Menu

Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG