Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Вівторок, 19 травня 2020 09:21

Право на недоторканість житла

Кожному гарантується недоторканність житла (стаття 30 Конституції України).

Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла.

Частиною 3 статті 233 Кримінального процесуального кодексу України встановлено, що слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов’язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Статтею 162 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння особи, незаконне проведення в них огляду чи обшуку, а так само незаконне виселення чи інші дії, що порушують недоторканність житла громадян.

Правоохоронні органи Кремінського району стоять на сторожі захисту конституційних прав громадян, зокрема права на недоторканість житла.

Упродовж поточного року Кремінським відділом Сєвєродонецької місцевої прокуратури до суду направлено 6 обвинувальних актів за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтею 162 Кримінального кодексу України, у яких судом винесено обвинувальні вироки.

З огляду на викладене, закликаю мешканців Кремінського району вживати заходи щодо захисту своїх конституційних прав та утримуватись від порушення конституційних прав інших громадян!

 

Прокурор Кремінського відділу
Сєвєродонецької місцевої прокуратури                          М.М. Черний

Read 855 times
Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG