Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Середа, 22 квітня 2020 11:01

Кримінальне провадженння у формі приватного обвинувачення

Приватне обвинувачення – це діяльність приватної особи, яка постраждала від злочину, що полягає в офіційному зверненні до прокурора, слідчого з вимогою про притягнення до кримінальної відповідальності особи, винної у заподіянні їй шкоди.

Для початку кримінального провадження у формі приватного обвинувачення повинні бути наявні у сукупності підстави, привід та встановлені законом умови. Перелік кримінальних правопорушень, щодо яких можливе кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення, передбачений ст.477 КПК України та включає понад 50 складів кримінальних правопорушень. Підставою, як і для інших видів кримінальних проваджень, є наявність в заяві потерпілого інформації про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення. Також КПК України передбачає різні умови, за яких провадження набирає статусу приватного, та приводи до його початку. Зокрема можна виділити:

  1. Кримінальне провадження, яке може бути розпочате слідчим, прокурором лише на підставі заяви потерпілого щодо кримінальних правопорушень, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 477 КПК України.
  2. Кримінальне провадження набуває статусу приватного у разі відмови прокурора від підтримання публічного обвинувачення в суді і висловлення потерпілим згоди на подальше підтримання обвинувачення в суді. У цьому випадку потерпілий під час судового розгляду користується всіма правами сторони обвинувачення.

Заява потерпілого є єдиним законним приводом для початку кримінального провадження у формі приватного обвинувачення. Діяльність приватної особи з підтримання обвинувачення та результат і ефективність провадження є взаємозалежними, оскільки оптимальне підтримання приватного обвинувачення та наявність причинно–наслідкового зв’язку повинні закономірно призвести до отримання відповідного результату – засудження винної особи і виконання покарання, а ефективність приватного обвинувачення не може бути досягнута без наявності відповідного результату.

Станом на 21.04.2020 прокурорами Кремінського відділу забезпечується підтримання обвинувачення у 8 кримінальних провадженнях, які віднесені до категорії приватного.

З 2019 року по теперішній час Кремінським районним судом розглянуто 45 кримінальних проваджень приватного обвинувачення, з них: 16 - з ухваленням обвинувальних вироків, 24 - з ухвалами про закриття на підставі п.7 ч.1 ст.284 КПК України - у зв'язку з відмовою потерпілого від обвинувачення, 5 - з ухвалами про звільнення осіб від кримінальної відповідальності.

 

Прокурор Кремінського відділу
Сєвєродонецької місцевої прокуратури                          В. Погодін

Read 1029 times
Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG