Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Середа, 14 липня 2021 08:34

Стихійна торгівля - небезпека для здоров’я споживача!

На сьогодні споживчий ринок Кремінської громади досить розвинутий. В місті Кремінна працює супермаркет, розширюється торговельна мережа, яка забезпечує населення всім необхідним асортиментом товарів продовольчої та промислової груп. В місті також здійснюють діяльність два ринки змішаної спеціалізації, на яких мешканці мають змогу придбати сільськогосподарську продукцію за цінами виробника. Для здійснення контролю за дотриманням порядку зберігання та реалізації продукції тваринного та рослинного походження на ринках функціонують лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.
 
На цьому тлі особливо непривабливо та небезпечно виглядає стихійна торгівля. Несанкціонована торговельна діяльність погіршує санітарну обстановку в громаді, призводить до захаращення вулиць, але найбільша небезпека для здоров’я споживача виникає в разі споживання продовольчих товарів, придбаних в таких місцях: без належних умов для їх продажу, зберігання та транспортування.
 
Стихійна торгівля виникає не лише у випадку несприятливого соціально-економічного становища в регіоні, а й тоді, коли мешканці несвідомо «підтримують» це явище, купуючи продукти харчування в такий спосіб. Мешканці громади не замислюються над тим, в якій мірі можуть нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків. Не звертають уваги покупці і на бруд, який з’являється на таких продуктах з-під ніг перехожих та з-під транспорту, що проїжджає поруч. А споживання в їжу таких продуктів харчування, особливо в таку спекотну погоду, може призвести до гострих кишкових отруєнь, з тривалим та вартісним лікуванням.
 
Торгівля з рук у невстановлених місцях - це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладання штрафу. Право вживати заходи до правопорушників віднесено до компетенції поліції. В міській раді створено робочу групу, до повноважень якої віднесено також проведення роз’яснювальної роботи, спрямованої на ліквідацію та запобігання виникнення стихійної торгівлі на території громади. Але необхідно і усім мешканцям налаштуватись на боротьбу з цим стихійним явищем та як мінімум, ігнорувати таких продавців.
 
Шановні мешканці громади, будьте пильними, не купуйте продукцію сумнівної якості в місцях стихійної торгівлі. Бережіть своє здоров’я та рідних!
 
Відділ економічного аналізу та розвитку Кремінської міської ради
Read 389 times
Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG