accordion menu jquery

Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Середа, 15 березня 2023 10:07

Інформація про результати діяльності Кремінського відділу Сєвєродонецької окружної прокуратури Луганської області у 2022 році

Кремінським відділом Сєвєродонецької окружної прокуратури упродовж 2022 року вжито організаційно-практичні заходи, спрямовані на ефективне виконання визначених законом завдань і функцій.

В умовах воєнного стану та повномасштабної агресії рф проти України, вживались вичерпні заходи, направлені на підвищення ефективності прокурорської діяльності, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, а також забезпечення відшкодування завданої шкоди.

Внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, значно збільшилась кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень, в тому числі тяжких та особливо тяжких злочинів.

Абсолютну більшість облікованих злочинів становлять кримінальні правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, проти життя та здоров'я особи, проти основ національної безпеки.

Упродовж 2022 року зареєстровано 329 кримінальних проваджень, з яких слідчими та дізнавачами відділу поліції № 2 Сєвєродонецького районного управління поліції ГУНП у Луганській області - 285, прокурорами Кремінського відділу Сєвєродонецької окружної прокуратури - 44.

Із вказаної кількості зареєстрованих кримінальних правопорушень 127 - щодо порушення законів та звичаїв війни.

З огляду на тимчасову окупацію території громади та активні бойові дії, менше виявлено кримінальних правопорушень пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, проти довкілля. е виявлялись латентні кримінальні правопорушення, у тому числі у сфері господарської діяльності, а також пов’язані з хабарництвом та одержанням неправомірної вигоди.

У вказаний період зареєстровано 66 кримінальних правопорушень щодо злочинів проти власності, з них 41 вчинено в умовах воєнного стану. Також до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 32 кримінальні провадження за фактами незаконного заволодіння транспортними засобами.

Розпочато досудове розслідування у 18 кримінальних провадженнях проти авторитету органів державної влади та місцевого самоврядування, з яких 15 за фактами захоплення державних або громадських будівель.

Ураховуючи тимчасову окупацію території громади, фактичної неможливості проведення низки слідчих дій погіршилися результати розкриття кримінальних правопорушень. Так, упродовж 2022 року закінчено 124 кримінальних провадження.

За результатами досудового розслідування до суду спрямовано 10 обвинувальних актів стосовно 11 осіб, 1 клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру та 1 клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Прийнято рішення про закриття 112 кримінальних проваджень.

Із загальної кількості спрямованих до суду обвинувальних актів - 4 за фактами незаконного обігу наркотичних речовин, 3 - за фактами вчинення крадіжок та 3 за іншими статтями Кримінального кодексу України.

У провадженні ВП № 2 Сєвєродонецького РУП ГУНП в Луганській області перебувало 127 кримінальних проваджень щодо порушення законів га звичаїв війни, після проведення першочергових слідчих дій, вказані провадження передано за підслідністю до слідчого відділу 3 управління (з дислокацією у м. Сєвєродонецьк Луганської області) ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях.

Кремінським відділом Сєвєродонецької окружної прокуратури проведено певну роботу з виявлення та фіксації фактів колабораційної діяльності.

Упродовж 2022 року прокурорами Кремінського відділу у складі груп прокурорів здійснювалось процесуальне керівництво у 11 кримінальних провадженнях за фактами колабораційної діяльності.

За вказаний період часу повідомлено про підозру 3 особам, які обійняли посади у незаконно створених так званих «органах влади» на тимчасово окупованих територіях.

Протягом 2022 року до Кремінського відділу Сєвєродонецької окружної прокуратури Луганської області надійшло 13 звернень громадян, з яких:

  • 1 звернення вирішено но суті (з питань досудового розслідування);
  • інформацію за 9 зверненнями внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань;
  • 3 звернення у зв’язку з тим, що питання, порушенні в них не входять до повноважень органів прокуратури, направлено до інших відомств.

Під час здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, у 2022 році за участю прокурорів судами розглянуто та винесено рішення про звільнення від відбування покарання 50 осіб у зв’язку з виконанням ними вироку суду.

За умови повної окупації території Кремінської громади, прокурорами вживалися також заходи представницької діяльності.

Так, у сфері захисту прав і свобод дітей у 2022 році прокурорами підготовлено та спрямовано до суду 1 позовну заяву в інтересах держави в особі Луганської обласної державної адміністрації - Луганської обласної військово-цивільної адміністрації про визнання недійсними додаткових угод до договору про закупівлю товару та стягнення коштів на загальну суму 102 тис.грн., яку частково задоволено.

Крім цього, у 2022 році приділено увагу здійсненню діяльності у сфері запобігання та протидії адміністративним правопорушенням пов'язаним з корупцією.

Зокрема, прокурорами забезпечено участь у розгляді судом 12 справ про адміністративні правопорушення пов’язані з корупцією. За принципової позиції прокурорів доведено винуватість 12 осіб, яких притягнуто до адміністративної відповідальності.

Прокурорами Кремінського відділу в місцевих та регіональних засобах масової інформації здійснено 11 виступів про результати діяльності прокуратури.

З метою підвищення ефективності прокурорської діяльності в умовах воєнного стану, розроблено комплекс організаційно-практичних заходів, спрямованих на удосконалення організації роботи окружної прокуратури у 2023 році.

Інформація надсилається відповідно до вимог ст. 6 Закону України «Про прокуратуру».

Виконувач обов’язків керівника окружної прокуратури                       Олексій ГАЙДИДЕЙ

Read 132 times
Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG