Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Середа, 15 липня 2020 16:30

Повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля

ПОВІДОМЛЕННЯ
про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля

 Департамент житлово-комунального господарства
Луганської обласної державної адміністрації, код ЄДРПОУ 03364062

(повне найменування юридичної особи. код згідно з ЄДРПОУ або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи - підприємця, ідентифікаційний код або у разі відсутності ідентифікаційного коду зазначаються паспортні лані (серія, номер паспорта, ким і коли виданий) фізичної особи - підприємця)

інформує про намір провадити плановану діяльність та оцінку її впливу на довкілля.

  1. Інформація про суб’єкта господарювання.

Адреса: 93405, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, просп. Центральний, 59; тел.+380508628998.

(місцезнаходження юридичної особи або місце провадження діяльності фізичної особи - підприємця (поштовий індекс, адреса), контактний номер телефону)

  1. Планована діяльність, її характеристика, технічні альтернативи[1].

Планована діяльність, її характеристика.

Планована діяльність - виконання робіт «Реконструкція гідротехнічної споруди дільниці Західної фільтрувальної станції І підйому».

Згідно з Регіональною програмою з охорони навколишнього природного середовища Луганської області на 2019-2025 роки, затвердженою розпорядженням голови облдержадміністрації — керівника військово-цивільної адміністрації від 21.02.2019 р. № 127 (зі змінами) передбачається виконання, робіт «Реконструкція гідротехнічної споруди дільниці Західної фільтрувальної станції І підйому». Для нормальної роботи водозабірної споруди дільниці західної фільтрувальної станції І підйому (далі - ЗФС-1) планується розчистка русла (днопоглиблення) на 4-х ділянках в межах санітарно-захисної зони від мулових відкладень, відновлення та ремонт огорожі санітарно-захисної зони, відновлення бонової огорожі, встановлення акустичного рибозахисного пристрою «Цикада», інші роботи (ремонт та влаштування огорожі, освітлення та таке інше).

Технічна альтернатива 1.

Передбачається проведення наступних видів робіт: розчистка русла річки Сіверський Донець в межах санітарно-захисної зони від мулових відкладень з розміщенням їх на карті намиву; відновлення та ремонт огорожі санітарно- захисної зони, що передбачає розчистку приямків ковшу та шандорних ям, відновлення бонової огорожі 6 шт., реконструкція рибозахисного пристрою (встановлення акустичного рибозахисного пристрою «Цикада»), інші роботи (ремонт та влаштування огорожі, освітлення та таке інше).

При проведенні даних робіт передбачається використання земснаряду марки НСС 400/20, продуктивність якого складає від 400 до 500 м3/год та напір водяного стовпа - 40м. Дана технічна альтернатива є оптимальною, оскільки в результаті проведення розрахунків необхідна продуктивність земснаряду для виконання робіт складає 200 м3/год, напір - 30м.

Технічна альтернатива 2.

Іншою технічною альтернативою може служити земснаряд марки МЗ- 16ДЕ. продуктивністю 700 м3/год та напором водяного стовпа - 40 м. Проте зазначена продуктивність значно перевищує необхідну для проведення планованої діяльності. Враховуючи викладене, технічна альтернатива 1 є оптимальним варіантом для виконання даних робіт, розгляд технічної альтернативи 2 - не доцільний.

  1. Місце провадження планованої діяльності, територіальні альтернативи.

Місце провадження планованої діяльності: територіальна альтернатива 1.

Водозабірна споруда (ковш) знаходиться в межах потужностей існуючого підприємства (балансоутримувач - Комунальне підприємство «Попаснянський районний водоканал»), річка Сіверський Донець, Луганська область, Попаснянський район, Білогорівська селищна рада. Водозабір розташований на правому березі річки Сіверський Донець.

Місце провадження планованої діяльності: територіальна альтернатива 2.

Планована діяльність буде виконуватись в межах існуючого об’єкта. Інша територіальна альтернатива відсутня.

  1. Соціально-економічний вплив планованої діяльності Провадження планованої діяльності дозволить покращити забезпечення питною водою в необхідних обсягах та відповідно до встановлених нормативів мешканців Луганської області з метою забезпечення гарантованих Конституцією України прав на достатній життєвий рівень та екологічну безпеку громадян.
  2. Загальні технічні характеристики, у тому числі параметри планованої діяльності (потужність, довжина, площа, обсяг виробництва тощо)

Реконструкція гідротехнічної споруди з урахуванням відновлення проектних глибин в руслі річки та водозабірному ковшу передбачає:

- розчистку русла річки Сіверський Донець в межах санітарно-захисної зони. З метою.незамулення підвідного каналу водозабору прийнято його планове розміщення під кутом 135 градусів. Для нормальної роботи водозабірної споруди дільниці Західної фільтрувальної станції І підйому передбачається розчистка русла (днопоглиблення) на 4-х ділянках, загальним об’ємом 20316 м3 та транспортування даного об'єму на відстань від 100 м (ділянка 3) до 300 м (ділянка 1). Ділянки 1-3 розчищаються на глибину до 2-х м (до відмітки від +42,500 м до 43,000 м), ділянка 4 — до проектних відміток ковша та підвідного каналу водозабору;

- гідротехнічна споруда (водозабірний ковш): відмітка дна ковшу 39 м, ширина ковшу по дну від 15 до 29 м, довжина ковшу прийнята 120 м, за продуктивність ковшу приймається проектна продуктивність насосної станції І підйому, виходячи з потужності встановленого обладнання, що складає 250 тис м7добу, або 2,9 м3/сек.

Загальна площа водозабору 47400 м2, ковшу - близько 3500 м2.

  1. Екологічні та інші обмеження планованої діяльності за альтернативами:

щодо технічної альтернативи 1:

Екологічні та інші обмеження планованої діяльності передбачають дотримання Водного кодексу України під час проведення робіт на землях водного фонду. Враховуються екологічні, санітарно-гігієнічні, протипожежні, містобудівні й територіальні обмеження згідно чинних нормативних документів.

Крім того, забороняється проводити усі види гідромеханізованих робіт в період заборони на лов риби (нерест), строки заборони на лов риби у період нересту встановлюються щорічно органами рибохорони. Забороняється проводити гідромеханізовані роботи вночі, а також в сутінках, з метою перешкоджання попадання в зону проведення робіт і наступної загибелі молоді риб, у яких реакція в нічний час суттєво знижена. Роботи по розчищенню необхідно проводити тільки в світлий час доби. Максимальне скорочення строків проведення робіт на акваторії з урахуванням технологічних можливостей, що застосовуються. Не допускається потрапляння паливо-мастильних матеріалів у воду, а також у ґрунт.

Всі екологічні та інші обмеження планованої діяльності будуть встановлені згідно з законодавством України, а також згідно зі звітом з оцінки впливу на довкілля щодо впливу планованої діяльності на флору і фауну, природно- заповідний фонд, атмосферне повітря, геологічне середовище, ґрунти, водні ресурси та інші компоненти довкілля.

щодо технічної альтернативи 2

Оскільки технічна альтернатива 2 не є оптимальною, екологічні та інші обмеження планованої діяльності за альтернативою 2 не розглядаються.

щодо територіальної альтернативи 1

Дотримання режиму обмеженої господарської діяльності в прибережно- захисних смугах, встановленого порядку проведення робіт на землях водного фонду, дотримання вимог природоохоронного законодавства.

По території насосної станції ЗФС-1 «Попаснянського районного водоканалу» проходять межі природно-заповідного фонду місцевого значення лісового заказника «Білогорівський». Загальна площа заповідника, яка займає територію насосної станції ЗФС-1 «Попаснянського районного водоканалу», складає 0,7687 га.

щодо територіальної альтернативи 2

Місце провадження планованої діяльності: водозабірна споруда (ківш) в межах потужностей існуючого підприємства на річці Сіверський Донець, Луганська область, Попаснянський район, Білогорівська селищна рада, тому екологічні та інші обмеження планованої діяльності за територіальною альтернативою 2 не розглядаються.

  1. Необхідна еколого-інженерна підготовка і захист території за альтернативами:

щодо технічної альтернативи 1

Еколого - інженерна підготовка та захист території включає:

  • обстеження ділянки ЗФС-1;
  • інженерно-геодезичні вишукування:
  • інженерно-геологічні вишукування;
  • інженерно-гідрологічні вишукування;
  • виготовлення проектно-кошторисної документації;
  • завезення на об’єкт необхідних машин і механізмів, матеріальних ресурсів;
  • забезпечення об’єкту необхідними робочими кадрами, облаштування їх побуту;
  • дотримання технології, що передбачена проектом, при розробці ґрунтів;
  • охорона землі від забруднення відходами будівництва;
  • охорона вод (в т.ч. ґрунтових і поверхневих від попадання в них побічних відходів будівництва).

щодо технічної альтернативи 2

Оскільки технічна альтернатива 2 не є оптимальною, еколого-інженерна підготовка і захист території за альтернативою 2 не розглядаються.

щодо територіальної альтернативи 1

Інженерна підготовка території включає планування майданчику. Обмеження планованої діяльності полягає у дотриманні нормативного стану навколишнього середовища.

щодо територіальної альтернативи 2

Територіальна альтернатива 2 недоцільна. Планована діяльність буде виконуватись в межах потужностей існуючого об’єкта та в визначених проектних параметрах.

  1. Сфера, джерела та види можливого впливу на довкілля:

щодо технічної альтернативи 1

Клімат та мікроклімат. Розчищення русла річки відрегулює її гідрологічний режим. Як наслідок, мікроклімат буде менш вологим, що зменшує можливість виникнення умов, сприятливих для поширення шкідливих видів фауни та флори. Вплив допустимий.

Атмосферне середовище. Викиди від роботи двигунів внутрішнього згоряння автотранспорту та техніки. Під час експлуатації об’єкта негативний вплив на повітряне середовище надаватися не буде.

Ґрунти. Можливе незначне ущільнення ґрунту при облаштуванні проїздів, утворення та тимчасове розміщення відходів. Крім того, передбачається проведення днопоглиблювальних робіт, загальним обсягом 20316 м3. В окремих частинах ділянки родючий шар ґрунту буде знято в тимчасовий кавальєр. Після закінчення інженерної підготовки території, він буде використаний для рекультивації цієї ділянки. Негативний вплив на ґрунт під час функціонування гідротехнічної споруди - відсутній.

Геологічне середовище. Вплив можливий при проведенні будівельних робіт. Під час експлуатації об'єкта - вплив відсутній.

Водне середовище. Вплив відбуватиметься лише під час проведення будівельних робіт. Експлуатація гідротехнічної споруди надасть сприятливий вплив на стан водного середовища на території об'єкта проектування.

Рослинний і тваринний світ. Вплив матиме тимчасовий характер і буде спостерігатися лише в період будівництва (видалення зелених насаджень, замулення товщі води під час проведення робіт з розчистки русла ріки). Під час експлуатації для виключення потрапляння риби у водозабір передбачено встановлення акустичного рибозахисного пристрою. Планована діяльність надасть благодійний вплив на тваринний і рослинний світ, оскільки при складуванні ґрунтів будуть утворюватися осередки з суміші ґрунту і залишків очерету, які не будуть затоплюватись при високих водах і служити в якості притулку для представників фауністичного комплексу плавнів — звірів і птахів.

Фізичний вплив. Межа розповсюдження шуму знаходиться в межах виробничого майданчика та не перевищуватиме допустимих значень.

Відходи. Всі категорії відходів, які будуть утворюватися під час будівельних робіт, включно з твердими побутовими відходами, тимчасово зберігатимуться у закритих контейнерах на окремому майданчику та передаватимуться згідно договорів на утилізацію та/або захоронення організаціям, які мають відповідні ліцензії у сфері поводження з відходами.

щодо технічної альтернативи 2

Оскільки технічна альтернатива 2 недоцільна, тому можливий вплив на довкілля планованої діяльності за альтернативою 2 - не розглядається.

щодо територіальної альтернативи І

Планування майданчиків, облаштування необхідних огорож будівельного майданчику (охоронних, захисних або сигнальних).

щодо територіальної альтернативи 2

Планована діяльність буде виконуватись в межах потужностей існуючого об’єкта та у визначених проектних параметрах. Інша територіальна альтернатива - недоцільна.

  1. Належність планованої діяльності до першої чи другої категорії видів діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля (зазначити відповідний пункт і частину статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»)

Планована діяльність належить до другої категорії видів діяльності та об’єктів згідно з ст. З ч. З пп. 10 та 11 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

  1. Наявність підстав для здійснення оцінки транскордонного впливу на довкілля (в тому числі наявність значного негативного транскордонного впливу на довкілля та перелік держав, довкілля яких може зазнати значного негативного транскордонного впливу (зачеплених держав)

Транскордонний вплив відсутній.

  1. Планований обсяг досліджень та рівень деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля

Плановий обсяг досліджень та рівень деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, визначається у відповідності з вимогами статті 6 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

  1. Процедура оцінки впливу на довкілля та можливості для участі в ній громадськості

Планована суб’єктом господарювання діяльність може мати значний вплив на довкілля і, отже, підлягає оцінці впливу на довкілля відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

Оцінка впливу на довкілля - це процедура, що передбачає:

Підготовку суб’єктом господарювання звіту з оцінки впливу на довкілля; проведення Громадського обговорення планованої діяльності;

Аналіз уповноваженим органом звіту з оцінки впливу на довкілля, будь- якої додаткової інформації, яку надає суб’єкт господарювання, а також інформації, отриманої від громадськості під час громадського обговорення, під час здійснення процедури оцінки транскордонного впливу, іншої інформації; надання уповноваженим органом мотивованого висновку з оцінки впливу на довкілля, що враховує результати аналізу, передбаченого попереднім абзацом; Врахування висновку з оцінки впливу на довкілля у рішенні про провадження планованої діяльності, зазначеного у пункті 14 цього повідомлення.

У висновку з оцінки впливу на довкілля уповноважений орган, виходячи з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, визначає допустимість чи обґрунтовує недопустимість провадження планованої діяльності та визначає екологічні умови її провадження.

Забороняється розпочинати провадження планованої діяльності без оцінки впливу на довкілля та отримання рішення про провадження планованої діяльності.

Процедура оцінки впливу на довкілля передбачає право і можливості громадськості для участі у цій процедурі, зокрема на стадії обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, а також на стадії розгляду уповноваженим органом поданого суб’єктом господарювання звіту з оцінки впливу на довкілля.

На стадії громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля протягом щонайменше 25 робочих днів громадськості надається можливість надавати будь-які зауваження і пропозиції до звіту з оцінки впливу на довкілля та планованої діяльності, а також взяти участь у громадських слуханнях. Детальніше про процедуру громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля буде повідомлено в оголошенні про початок громадського обговорення.

  1. Громадське обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля

Протягом 20 робочих днів з дня оприлюднення цього повідомлення на офіційному веб-сайті уповноваженого органу громадськість має право надати уповноваженому органу, зазначеному у пункті 15 цього повідомлення, зауваження і пропозиції до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля.

Надаючи такі зауваженні і пропозиції, вкажіть унікальний реєстраційний номер справи про оцінку впливу на довкілля планованої діяльності в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля (зазначений на першій сторінці цього повідомлення). Це значно спростить процес реєстрації та розгляду Ваших зауважень та пропозицій.

У разі отримання таких зауважень і пропозицій громадськості вони будуть розміщені в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля та передані суб’єкту господарювання (протягом трьох робочих днів з дня їх отримання). Особи, що надають зауваження і пропозиції, своїм підписом засвідчують свою згоду на обробку їх персональних даних. Суб’єкт господарювання під час підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля зобов’язаний врахувати повністю, врахувати частково або обґрунтовано відхилити зауваження і пропозиції громадськості, надані у процесі громадського обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інфор.мації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля. Детальна інформація про це включається до звіту з оцінки впливу на довкілля.

  1. Рішення про провадження планованої діяльності

Відповідно до законодавства рішенням про провадження даної планованої діяльності буде Дозвіл на виконання будівельних робіт,

(вид рішення відповідно до частини першої етап і 11 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»)

що видається Державною архітектурно-будівельною інспекцією України

(орган, до повноважень якого належить прийняття такого рішення)

  1. Усі зауваження і пропозиції громадськості до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, необхідно надсилати до

Міністерство енергетики та захисту довкілля України. Поштова адреса: 03035, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 35, тел./факс (044) 206-20-89; електронна пошта: £Іабип@тепг.£ОУ.иа. Контактна особа: Гладун Євгеній Євгенійович.

(найменування уповноваженого органу, поштова адреса, електронна адреса, номер телефону та контактна особа)

---

[1] Суб’єкт господарювання має право розглядати більше технічних та територіальних альтернатив.

Read 646 times

Main Menu

Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG