Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

П'ятниця, 03 квітня 2020 13:56

Повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля (Кремінське водопровідно-каналізаційне господарство)

Комунальне підприємство «Кремінське водопровідно-каналізаційне господарство» Кремінської міської ради
код ЄДРПОУ – 41923738

(повне найменування юридичної особи, код згідно з ЄДРПОУ або прізвище, ім'я та по батькові
фізичної особи - підприємця, ідентифікаційний код або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті)

інформує про намір провадити плановану діяльність та оцінку її впливу на довкілля.

  1. Інформація про суб'єкта господарювання.
    92902, Луганська обл., м. Кремінна, вул. Промислова, 2а, тел.: +38(06454) 3-10-06 (місцезнаходження юридичної особи або місце провадження діяльності фізичної особи - підприємця (поштовий індекс, адреса), контактний номер телефону)
  2. Планована діяльність, її характеристика, технічні альтернативи*.

Планована діяльність, її характеристика.

Видобування питних підземних вод з родовища «Кремінські каптажі».

Технічна альтернатива 1.

Водозабір «Кремінські каптажі» розташований в межах м. Кремінна, головного споживача корисної копалини. Побудований на природних джерелах – виході підземних вод верхньокрейдового водоносного горизонту на поверхню в балці Піщаний Єрик, шляхом обладнання каптажних споруд. Експлуатується з 1954р. Загальний обсяг запасів кат. А+В - 9,28 тис. м3/добу. Запаси підземних вод затверджені протоколом УТКЗ № 3824 від 22.09.77 р. Видобування підземних вод відбувається з двох каптажних споруд, кожна з яких представляє собою залізобетонний колодязь-галерею, заглиблений на 2-3 м в обводнену тріщинувату зону верхньокрейдових відкладів ємністю по 100 м3. Із каптажних павільйонів вода самопливом поступає в загальний резервуар обсягом 250 м3, з якого перекачується насосними агрегатами споживачам - населенню м. Кремінна. Обсяг видобування підземних питних вод становить 2300 м3/добу.

Технічна альтернатива 2.

Технічною альтернативою може бути водозабір з експлуатаційних свердловин. Найближчим таким до м. Кремінна є Житлівський водозабір Краснянського родовища питних підземних вод. Водозабір розташований на відстані 6,0 км на північ від центру м. Кремінна. Для видобування підземних вод задіяні станції 1-го та 2-го підйомів, у зв’язку з чим значно більшими є витрати на видобування та транспортування води в порівнянні з водозабором «Кремінські каптажі».

Технічна альтернатива 1 є оптимальним варіантом для вирішення питання забезпечення питною водою м. Кремінна.

  1. Місце провадження планованої діяльності, територіальні альтернативи.

Місце провадження планованої діяльності: територіальна альтернатива 1. 

Водозабір «Кремінські каптажі» розташований на південній околиці м. Кремінна. Відстань до центральної частини м. Кремінна становить 1,5 км. Географічні координати каптажів наступні: № 1 - 49°01'33'' Пн.Ш., 38°11'50''С.Д.; № 2 - 49°01'33''Пн.Ш., 38°11'51''С.Д.

Місце провадження планованої діяльності: територіальна альтернатива 2.

Як альтернатива - Житлівський водозабір розташований за 6,0 км на північ від м. Кремінна, в межах с. Житлівка Кремінського району.

В територіальному плані альтернатива 1 є оптимальним варіантом для вирішення питання забезпечення питною водою м. Кремінна.

  1. Соціально-економічний вплив планованої діяльності.

Зайнятість місцевого населення на роботах з видобутку, водопідготовки та транспортування води. Працевлаштування обслуговуючого штату водозабору у складі 13 чоловік відіграє позитивну роль в наповненні місцевого бюджету шляхом сплати податків із заробітної плати робітників, а також рентної плати за видобування корисної копалини.

  1. Загальні технічні характеристики, у тому числі параметри планованої діяльності (потужність, довжина, площа, обсяг виробництва тощо).

Обсяг видобування питної води станом на 2019р. становить 2300 м3/добу, при тому, що загальний обсяг запасів, затверджених протоколом УТКЗ № 3824 від 22.09.77р. по кат. А+В становить 9280 м3/добу. Площа водозабірної ділянки складає 0,05 км2.

Підземна питна вода від каптажів надходить до резервуару насосної станції об'ємом 250 м3 самопливом, без застосування насосного обладнання, звідки після водопідготовки за допомогою насосів типу DP-Pumps Dpnt 150-500-110 квт/год, 400 м3/год; АНД 360, 65 м3/год; WILO IL 250/440 - 110 квт/год, 440 м3/год (1 – робочий, 2 - в резерві) по напірному водогону перекачується в розподільчу водопровідну мережу питної води м. Кремінна. Всі водоводи діаметром 100-700 мм виконано з поліпропіленових труб. Загальна довжина водорозвідної мережі 132,7 км, з них водогони – 45,85 км. Водопровідна мережа – кільцева, протипожежна низького тиску.

Одержані від водокористувачів стічні води через систему каналізації відводяться на КНС (вул..Титова, 3), ємкістю 250 м3. Далі насосами 2СМ-200-150-500 (1 робочий, 1 резервний), потужністю 400 м3/год каналізаційні стоки перекачуються на поля фільтрації проектною потужністю 26 тис. м3/добу, які розташовані на лівому березі р. Красна, в 4,0 км на північний схід від КНС.

  1. Екологічні та інші обмеження планованої діяльності за альтернативами:

щодо технічної альтернативи 1.

Рішенням сесії Луганської обласної ради від 17.03.1994 р. №15/11 навколо існуючого водозабору був створений гідрологічний заказник місцевого значення «Кремінські каптажі». При подальшій експлуатації водозабору необхідно:

дотримання основних вимог режиму заказників згідно ст.26 гл.5 закону України «Про природно-заповідний фонд України», 1992р.;

дотримання умов Дозволу на спеціальне водокористування;

дотримання вимог контролю, згідно якого проводяться режимні спостереження за кількістю видобутку та якісним складом підземних вод.

щодо технічної альтернативи 2.

Аналогічні щодо обмежень для альтернативи 1, крім вимог режиму заказників.

щодо територіальної альтернативи 1.

дотримання вимог режиму заказників;

дотримання вимог поводження в межах санітарних поясів зон санітарної охорони (ЗСО)

щодо територіальної альтернативи 2.

дотримання вимог поводження в межах санітарних поясів зон санітарної охорони (ЗСО)

  1. Необхідна еколого-інженерна підготовка і захист території за альтернативами:

щодо технічної альтернативи 1.

При провадженні подальшої планованої діяльності в межах водозабору «Кремінські каптажі» додаткова еколого-інженерна підготовка не потрібна. Технічне переоснащення, розширення, перепрофілювання, ліквідацію (демонтаж) об’єктів, інше втручання в природне середовище не передбачаються. Захист території зводиться до наступного:

  • дотримання вимог законодавства України щодо вимог режиму заказників;
  • дотримання встановлених зон санітарної охорони навколо водозабору. Площа першого поясу зони санітарної охорони (ЗСО) водозабору включає в себе площадку розташування каптажів в межах огородження і становить 0,05 км2. Житлова зона до меж першого поясу ЗСО не потрапляє.

Контроль за кількістю видобування води, в межах затверджених запасів, дозволу на спец- водокористування; за хімічним і бактеріологічним складом підземної води, що забезпечує нормативний стан навколишнього середовища і виконання умов екологічної безпеки. Виконання вимог щодо раціонального використання природних ресурсів та охорони надр.

щодо технічної альтернативи 2.

Технічна альтернатива 1 є оптимальним варіантом для вирішення питання з забезпечення питною водою м. Кремінна.

щодо територіальної альтернативи 1.

Водозабір знаходиться в межах земельного відводу, згідно Рішенню сесії Кремінської міської ради від 29.01.2020 р. № 54/22 про надання в постійне користування земельної ділянки та Витягу 2031918744216 від 17.02 2020 р. з кадастровим номером №4421610100:04:405:0047

щодо територіальної альтернативи 2.

Житлівський водозабір знаходиться на західній околиці села Житлівка, в 6,0 км на північ від м.Кремінна. В територіальному плані альтернатива 1 є оптимальним варіантом для експлуатації водозабору користувачем.

  1. Сфера, джерела та види можливого впливу на довкілля:

щодо технічної альтернативи 1.

В результаті здійснення планованої діяльності відбувається певний вплив на довкілля, а саме:

на водне середовище:

- перерозподіл підземного стоку: зменшення природного розвантаження підземних вод у річкову систему в кількості, яку відбирають каптажі;

на атмосферне повітря:

- в штатному режимі експлуатації- прямий вплив відсутній;

- можливий несуттєвий вплив - при проведенні ремонтних робіт;

на рослинний та тваринний світ:

- в штатному режимі експлуатації- прямий вплив відсутній, планована діяльність здійснюється у зоні, зі сформованими будівлями та інженерними мережами, де відсутні умови для проживання тварин;

на соціальне середовище (населення) - вплив відсутній;

щодо технічної альтернативи 2.
 Вплив відбувається на водне середовище (підземні, поверхневі води), несуттєвий вплив на атмосферне повітря, рослинний та тваринний світ.

щодо територіальної альтернативи 1.
 Соціальне середовище- позитивний вплив за рахунок зайнятості місцевого населення на роботах з видобутку та транспортуванню води, наповненню місцевого бюджету.

щодо територіальної альтернативи 2.
 Аналогічно з альтернативою 1.

  1. Належність планованої діяльності до першої чи другої категорії видів діяльності та об'єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля (зазначити відповідний пункт і частину статті 3 Закону України "Про оцінку впливу на довкілля")
    Планована діяльність належить до другої категорії видів діяльності та об'єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля у відповідності до пункту 3, частини 3, статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля » № 2059-VIII від 23 травня 2017 р.
  2. Наявність підстав для здійснення оцінки транскордонного впливу на довкілля (в тому числі наявність значного негативного транскордонного впливу на довкілля та перелік держав, довкілля яких може зазнати значного негативного транскордонного впливу (зачеплених держав)

Підстави для здійснення оцінки транскордонного впливу на довкілля відсутні.

  1. Планований обсяг досліджень та рівень деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля.

Планований обсяг досліджень та рівень деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля відповідно до умов Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» № 2059-VIII від 23.05.2017р.

До звіту з оцінки впливу на довкілля будуть внесені достатньо деталізовані показники, відповідно до умов ст. 6 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» № 2059-VIII від 23.05.2017р.

  1. Процедура оцінки впливу на довкілля та можливості для участі в ній громадськості.

Планована суб'єктом господарювання діяльність може мати значний вплив на довкілля і, отже, підлягає оцінці впливу на довкілля відповідно до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля".

Оцінка впливу на довкілля - це процедура, що передбачає:

підготовку суб'єктом господарювання звіту з оцінки впливу на довкілля;

проведення громадського обговорення планованої діяльності;

аналіз уповноваженим органом звіту з оцінки впливу на довкілля, будь-якої додаткової інформації, яку надає суб'єкт господарювання, а також інформації, отриманої від громадськості під час громадського обговорення, під час здійснення процедури оцінки транскордонного впливу, іншої інформації;

надання уповноваженим органом мотивованого висновку з оцінки впливу на довкілля, що враховує результати аналізу, передбаченого абзацом п'ятим цього пункту;

врахування висновку з оцінки впливу на довкілля у рішенні про провадження планованої діяльності, зазначеного у пункті 14 цього повідомлення.

У висновку з оцінки впливу на довкілля уповноважений орган, виходячи з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, визначає допустимість чи обґрунтовує недопустимість провадження планованої діяльності та визначає екологічні умови її провадження.

Забороняється розпочинати провадження планованої діяльності без оцінки впливу на довкілля та отримання рішення про провадження планованої діяльності.

Процедура оцінки впливу на довкілля передбачає право і можливості громадськості для участі у такій процедурі, зокрема на стадії обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, а також на стадії розгляду уповноваженим органом поданого суб'єктом господарювання звіту з оцінки впливу на довкілля.

На стадії громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля протягом щонайменше 25 робочих днів громадськості надається можливість надавати будь-які зауваження і пропозиції до звіту з оцінки впливу на довкілля та планованої діяльності, а також взяти участь у громадських слуханнях.

Детальніше про процедуру громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля буде повідомлено в оголошенні про початок громадського обговорення.

  1. Громадське обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля.

Протягом 20 робочих днів з дня оприлюднення цього повідомлення на офіційному веб-сайті уповноваженого органу громадськість має право надати уповноваженому органу, зазначеному у пункті 15 цього повідомлення, зауваження і пропозиції до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля.

Надаючи такі зауваженні і пропозиції, вкажіть реєстраційний номер справи про оцінку впливу на довкілля планованої діяльності в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля (зазначений на першій сторінці цього повідомлення). Це значно спростить процес реєстрації та розгляду Ваших зауважень і пропозицій.

У разі отримання таких зауважень і пропозицій громадськості вони будуть розміщені в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля та передані суб'єкту господарювання (протягом трьох робочих днів з дня їх отримання). Особи, що надають зауваження і пропозиції, своїм підписом засвідчують свою згоду на обробку їх персональних даних. Суб'єкт господарювання під час підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля зобов'язаний врахувати повністю, врахувати частково або обґрунтовано відхилити зауваження і пропозиції громадськості, надані у процесі громадського обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля. Детальна інформація про це включається до звіту з оцінки впливу на довкілля.

  1. Рішення про провадження планованої діяльності.

Відповідно до законодавства рішенням про провадження даної планованої діяльності буде
спеціальний дозвіл на користування (видобування) надрами

(вид рішення відповідно до частини першої статті 11 Закону України "Про оцінку впливу на довкілля")
що видає Державна служба геології та надр України
(орган, до повноважень якого належить прийняття такого рішення)

  1. Усі зауваження і пропозиції громадськості до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, необхідно надсилати до Департаменту екології та природних ресурсів Луганської обласної державної дміністрації за адресою: проспект Центральний, 54 б, м. Сєвєродонецьк, Україна, 93405 тел. (06452) 4-44-82 ; e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.., контактна особа Чернопятко Олег Петрович, Пономаренко Євген Володимирович.
     (найменування уповноваженого органу, поштова адреса, електронна адреса, номер телефону та
     контактна особа)
Read 555 times

Main Menu

Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG