Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Середа, 09 вересня 2020 14:50

Обирай відповідально!

Верховна Рада України Постановою №795-ХІ від 15.07.2020 «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році» призначила чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на неділю 25 жовтня 2020 року.
Постановою Центральної виборчої комісії №160 від 08.08.2020 призначено проведення перших виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на 25 жовтня 2020 року.

Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування (стаття 38 Конституції України).

Разом з тим, Кримінальним кодексом України встановлено кримінальну відповідальність за підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму.

Зокрема, частиною 1 статті 160 Кримінального кодексу України за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму, членом виборчої комісії або комісії з референдуму, офіційним спостерігачем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним своїх виборчих прав, прав на участь у референдумі, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років.

Крім того, частиною 2 статті 160 Кримінального кодексу України за пропозицію, обіцянку або надання виборцю чи учаснику референдуму, кандидату, члену виборчої комісії або комісії з референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, права на участь у референдумі, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років.

Під «неправомірною вигодою» слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, які на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям, учасникам референдуму або членам виборчої комісії, комісії з референдуму чи одержуються зазначеними особами.

З огляду на викладене, закликаю мешканців Кремінського району відповідально ставитися до реалізації своїх конституційних прав та утримуватись від порушення конституційних прав інших громадян!

 

Прокурор Кремінського відділу
Сєвєродонецької місцевої прокуратури                  М.М. Черний

Read 2903 times
Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG