accordion menu jquery

Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Вівторок, 12 січня 2021 10:55

Телефонні шахраї

Прокурорами Кремінського відділу Сєвєродонецької місцевої прокуратури здійснюється процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за фактами шахрайств з використанням електронно обчислювальної техніки, а саме: з банківськими картками, шахрайства з анансовими платежами (предоплатою), шахрайства з онлайн-покупками, з підробкою платіжних квитанцій та інші види шахрайств.

Станом на початок 2020 року у 254 кримінальних провадженнях прокурори Кремінського відділу місцевої прокуратури здійснювали процесуальне керівництво. З яких у 5 кримінальних провадженнях спрямовано до суду обвинувальні акти. У 32 кримінальних провадженнях прийнято рішення про закриття. За підслідністю передано 11 кримінальних проваджень, на залишку перебуває 206 кримінальних проваджень зазначеної категорії.

Під час досудового розслідування вказаних кримінальних правопорушень у більшості випадків з’ясовується, що особа злочинець діє на непідконтрольній території України, або використовує платіжні системи, системи переказу грошей країни агресора, що ускладнює встановлення її місцезнаходження та притягнення до кримінальної відповідальності.

Аналітичним дослідженням встановлено, що більша частина кримінальних правопорушень (шахрайств) пов’язана з так званим телефонним шахрайством – це вид шахрайства, коли шахрай телефонує і переконує жертву повідомити особисту, фінансову чи конфіденційну інформацію або переказати гроші, при цьому використовують психологічні прийоми умовлянь.

Шахраї діють за наступною схемою: представляються працівником банку, працівником пенсійного фонду, працівником поліції, комунальних служб, мобільного оператора, тощо. Що потрібно шахраю: реквізити платіжної картки, паролі, коди банків та мобільних операторів, кодові слова, зняти ліміти з картки жертви, або переконати жертву здійснити переказ коштів на свою користь. Необхідно припинити негайно розмову, якщо у Вас почали запитувати: термін дії картки, тризначний номер на звороті картки, паролі, коди банків та мобільних операторів; обіцяють легкі гроші (несподіваний виграш); керують в телефонній розмові вашими діями (направляють до терміналу чи банкомату); просять сфотографувати та переслати/надати фото платіжної картки; лякають, що ваша картка заблокована, а злочинці зламали рахунок; просять перейти за посиланням та зазначити всі персональні дані та реквізити платіжної картки. Якщо, випадково повідомили шахраю реквізити картки та паролі,- негайно заблокуйте картку (телефонуйте на гарячу лінію банку, вказану на звороті картки або через інтернет-банкінг), зверніться до Кіберполіції онлайн (за посиланням ticket.cyberpolice.gov.ua), або до правоохоронних органів.

З огляду на вищевикладене, Кремінський відділ Сєвєродонецької місцевої прокуратури закликає громадян бути особливо уважними, пильними та не повідомляти номерів банківських карток та інших відомостей, якими володіє лише клієнт, у телефонному режимі.

 

Прокурор Кремінського відділу місцевої прокуратури                                  О. Юшко

Read 726 times
Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG