accordion menu jquery

Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

П'ятниця, 18 грудня 2020 10:10

Профілактика гострих професійних захворювань серед медичних працівників

Сьогодні, чи не кожен з нас звертається за допомогою до медичних працівників, що працюють на передовій боротьби з коронавірусною інфекцією, але на жаль, самі інфікуються.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 року № 394, Перелік професійних захворювань, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2000 р. № 1662, доповнено пунктом 4 розділу V «Захворювання, викликані дією біологічних факторів». Медичні та інші працівники, у яких лабораторно підтвердили гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, та які були безпосередньо зайняті в ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню COVID-19 і лікування пацієнтів із захворюванням COVID-19, спричиненим коронавірусом SARS-CoV-2, за певних обставин можуть отримати гостре професійне захворювання.

Запорукою запобігання поширенню інфекційного захворювання COVID-19 серед медичних працівників є дотримання санітарних правил і норм при здійсненні своєї професійної діяльності, постійне проведення профілактичних заходів, спрямованих на:

- забезпечення медичних та інших працівників засобами індивідуального захисту в залежності від існуючого ступеня ризику інфікування COVID-19 на робочих місцях;

- контроль за використанням медичними та іншими працівниками закладу охорони здоров’я засобів індивідуального захисту;

- своєчасне тестування на COVID-19 медичних та інших працівників закладу з метою виявлення випадків безсимптомного перебігу захворювання;

- регулярне навчання медичних працівників правилам користування засобами індивідуального захисту та демонстрація їх правильного застосування;

- забезпечення облаштування окремо виділених зон очікування для симптоматичних пацієнтів та відповідне розміщення госпіталізованих пацієнтів, що сприятиме адекватному співвідношенню кількості пацієнтів до кількості персоналу;

- забезпечення належної вентиляції медичного закладу у всіх приміщеннях, а також належного їх очищення;

- використання фізичних бар’єрів для зменшення ризику інфікування і передавання SARS-CoV-2 (наприклад, скляних або пластикових вікон) в приймальних відділеннях закладів охорони здоров’я, реєстратурі амбулаторно-поліклінічного закладу.

Слід пам’ятати, що кожен працівник медичного закладу повинен дотримуватись основних санітарних правил та норм, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції на робочому місці. Насамперед, це миття рук з милом та оброблення спиртовим антисептиком перед початком роботи, у разі будь-яких контактів із потенційно забрудненими об’єктами. Щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри, через які можливе інфікування коронавірусом COVID-19, після користування антисептиком необхідно скористатися кремом для рук.

Не ігнорувати використання засобів індивідуального захисту та правильно ними користуватися (знімати маску, не торкаючись до зовнішньої поверхні, користуватися нею не більше 2 годин та утилізувати лише в закриті ємності). Ці заходи дозволяють уникнути контакту шкіри та слизових оболонок працівника з небажаним вірусом.

У разі можливості розв’язувати виробничі питання дистанційно, краще використовувати засоби електронного зв’язку, обмежити безпосереднє спілкування з колегами.

Одну із найважливіших функцій у профілактиці інфекційних захворювань серед працівників виконує дезінфекція робочої зони, яку слід проводити з використанням дезінфекційних засобів перед початком та в кінці робочого дня.

Найбільш простий та доступний спосіб запобігання поширенню вірусу є проведення вологого прибирання, очищення поверхонь водою та дезінфікуючими засобами, а також ретельне провітрювання приміщень.

Кремінське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області нагадує медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, що постійне дотримання санітарних правил та норм збереже Ваше здоров’я та життя!

Страховий експерт з охорони праці
Кремінського відділення 
управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України
у Луганській області
Тетяна ЛЕСИК

Read 820 times
Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG