accordion menu jquery

Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Четвер, 11 червня 2020 13:10

Організація умов праці у період спеки

Кремінське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертається до керівників підприємств з метою організації заходів щодо забезпечення відповідних умов праці для працівників у період спеки, спрямованих на попередження нещасних випадків на виробництві: з настанням літа підвищується температура повітря, внаслідок чого знижується продуктивність праці та підвищується рівень травматизму.

Згідно із ст. 13 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII роботодавець повинен забезпечити відповідні умови праці, організувати оптимальний режим праці та відпочинку, запобігти перегріву працівників у спекотні дні.

Відповідно до Санітарних норм мікроклімату виробничих приміщень (ДСН 3.3.6.042-99), затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 № 42, для різних категорій робіт застосовуються певні оптимальні та допустимі показники мікроклімату. Верхньою межею при виконанні робіт на постійних робочих місцях, а саме: там, де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше двох годин поспіль, є температура + 28ºС.

З метою нормалізації мікроклімату на робочих місцях застосовують комплекси різних засобів і заходів.

Для приміщень зі значною заскленою площею застосовують світловідбиваючі плівки, встановлюють жалюзі.

У виробничих приміщеннях максимально використовують природню вентиляцію, за необхідності встановлюють механічну загальнообмінну вентиляцію або місцеву витяжну вентиляцію.

У замкнених і невеликих за об’ємом приміщеннях влаштовують системи кондиціювання. За наявності джерел тепловипромінювання вживають теплозахисне обладнання. За неможливості забезпечити технічними засобами допустимі гігієнічні нормативи опромінення на робочих місцях використовуються засоби індивідуального захисту - спецодяг, спецвзуття, засоби захисту голови, очей, обличчя, рук.

З метою попередження перегрівання працівників необхідно організувати раціональний режим праці й відпочинку за рахунок тривалості робочого часу та тривалості регламентованих перерв:

- при температурі повітря, що перевищує допустимий рівень, тривалість регламентованих перерв становить не менше 10% робочого часу на кожні 2ºС перевищення;

- при поєднанні температури повітря, що перевищує допустимий рівень, з відносною вологістю, яка перевищує 75%, тривалість регламентованих перерв рекомендується встановлювати не менше 20% робочого часу.

З метою профілактики зневоднення організму рекомендовано своєчасно дбати про дотримання питного режиму. Для оптимального водозабезпечення рекомендується відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються із організму з потом, за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів тощо.

Особливу увагу слід приділити організації виконання робіт із підвищеною небезпекою, а саме: робіт на висоті, робіт у колодязях, шурфах, траншеях, замкнутих просторах, експлуатації машин, механізмів. Провести позапланові інструктажі з дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару, запаморочення.

Страховий експерт з охорони праці Кремінського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Лесик Т.Л.

Read 2850 times
Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG