Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

П'ятниця, 22 березня 2019 11:50

Співпраця фахівців Фонду соціального страхування України та комісій (уповноважених) із соціального страхування

Одним із основних завдань Фонду соціального страхування України (далі – Фонд) є надання матеріального забезпечення застрахованим особам, яке включає в себе допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу по вагітності та пологах, а також допомогу на поховання.

Застрахованою вважається особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний соціальний внесок.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (видається на підставі Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 № 455), а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

27.07.2018 набула чинності постанова правління Фонду від 19.07.2018 №13 «Про затвердження Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності». Прийняття цієї постанови пов’язане із реалізацією виконання вимог частини третьої статті 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 № 77-VIII.

Рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування (далі – комісія (уповноважений), що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації, що використовує найману працю незалежно від форм власності і господарювання.

До складу комісії входять представники адміністрації підприємства, установи, організації та представники застрахованих осіб (профспілкова організація підприємства, а за її відсутності – інший уповноважений орган, який представляє інтереси застрахованих осіб).

Комісія (уповноважений) здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, здійснює контроль за своєчасним направленням до відділення робочого органу виконавчої дирекції Фонду заяв-розрахунків про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення, веде облік осіб, які часто та довго хворіють (особи, які за останні 12 місяців були непрацездатними з приводу одного захворювання не менше трьох випадків із загальною кількістю днів непрацездатності 30-40 днів або з приводу різних захворювань не менше чотирьох випадків за останні 12 місяців із загальною кількістю днів непрацездатності 40-50 днів), а також осіб, які отримали листки непрацездатності у зв'язку із невиробничими травмами, аналізує, інформує та вносить пропозиції з питань зниження рівня захворюваності роботодавцю та представнику застрахованих осіб.

Також комісія (уповноважений) приймає рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення, про припинення його виплати (повністю або частково), розглядає підставу, правильність видачі та заповнення листка непрацездатності.

Основною формою роботи комісії є засідання, які проводяться відповідно до затвердженого нею плану, але не рідше двох разів на місяць. Рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування приймається колегіально та оформлюється відповідним протоколом, тому прийняте рішення повинно бути обґрунтованим.

Якщо у комісії (уповноваженого) є сумніви щодо правильності заповнення листка непрацездатності або обґрунтованості його видачі, комісія (уповноважений) має можливість звернутися до робочих органів виконавчої дирекції Фонду та їх відділень за консультацією.

Лише тісна співпраця комісій (уповноважених) із соціального страхування підприємств, установ, організацій з працівниками Фонду забезпечує недопущення неправомірних витрат коштів страхувальника та Фонду.

У разі виникнення питань звертайтеся до Кремінського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області за адресою: м.Кремінна, пр.Дружби, 1 (гуртожиток професійного ліцею)

Кремінське відділення управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Луганській області

Read 453 times

Main Menu

Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG